Olen nainen, äiti, vaimo, tyttö, isosisko, keskisisko, pikkusisko, kävelijä, etsijä, opettaja, oppilas, tytär, kirjoittelija, hauturi, kasvattaja, avantouimari, nuori (35), aikuinen (35), keski-ikäinen (35), ikääntynyt (35), kokkailija, nautiskelija, kakuntekijä, kristitty, hoitaja, esteetikko, tukija, tuettava, ystävä, lukija, rukoilija, melankolikko, liikenainen, rakastaja, analyytikko, keittiöpsykologi, sohvasosiologi, maalainen, sanailija, mehtäläinen, pikkuinen, kuljeskelija, puutarhanhoitaja, pohdiskelija, matkailija, sosiaalinen erakko, omakotiasuja, empaattinen, kipeästi kiltti mutta oikenemassa, impulsiivinen, tasapainoinen, kuuntelija, pieneksi kasvamassa, intuitiivinen, koiranystävä, sukurakas, suihkufani, agilitaaja, rajanvetäjä ja tunnelmanluoja.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Tiramisuuuh...

Tiramisu on ihmeellisen hieno herkku. Harvalla sellaisella jälkkärillä, joka ei sisällä suklaata, on tiramisun kaltainen vaikutus kehoon ja mieleen. Elämäni parhaan tiramisun söin kesällä 2010 Italiassa, Limone sul Gardalla, Bar Pasticceria Gian Martin -nimisessä konditoria-baarissa.

[Tässä kornihko mainosmusavideo Limone sul Gardasta, "Limone, my love". Naiiviudessaankin video on aika söötti, ja kuvastaa hienosti kohteen ainutlaatuista tunnelmaa. Limone on mainio perhelomakohde: kaunis, turvallinen ja tunnelmallinen.]

Astuin sisään Gian Martin -baariin sattumalta vessaa etsiskellessämme. Paikka ei ollut erityisen houkutteleva tai tunnelmallinen miljööltään. Paikallista väkeä kulki kuitenkin sisään ja ulos tiuhaan, take-away-tuotteita noutaen, mikä on aina hyvä merkki. Päätin hetken mielijohteesta tahtoa vessakäynnin lisäksi iltapäiväkahvit tiramisun kera. Leivonnainen oli, ah ihmeellisen ihanaa: juuri niin täyteläistä, kuohkeaa ja tasapainoisen maukasta kuin paras tiramisu voi olla. Kiittelin tarjoilijaa vuolaasti, ja hän kertoi ylpeänä, että heidän leipomonsa on tiramisustaan kehuttu. Hän pahoitteli vain sitä, etten päässyt maistamaan tuotetta parhaimmillaan: muutaman tunnin painumisen myötä se olisi ollut kuulemma vieläkin herkullisempi. 

Toiseksi paras tiramisu yllätti isosiskon illallispöydässä: suu-ren-mois-ta maun ja rakenteen tasapainoa! Sisko oli saanut reseptin ystävältään, ja näin minullakin oli onni saada se haltuuni. Minusta tiramisun pitää olla kuohkea, täyteläinen ja raikas. Se ei saa olla liian makea, eikä myöskään liian ärhäkkä: mausteet (espresso ja alkoholi) eivät saa puskea kitkeränä läpi. Tässä haltuuni päätynyt suosikkiresepti:

 TIRAMISU

2,5 dl espressokahvia

0,5 dl marsalaviiniä (tai konjakkia, portviiniä, amarettoa, rommia tai vaikka yhdistellä kahta)

5      kananmunaa

1 dl   sokeria

500g mascarpone-juustoa

200g savoiardi-keksejä (pakkauksessa on 150g, ja minusta sekin riittää)

Pinnalle:

1/4 dl tummaa kaakaojauhetta


Mausta jäähtynyt kahvi viinillä.

Erota keltuaiset valkuaisista ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Lisää sokeri sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota seos.
Sekoita keltuaisvaahtoon mascarpone ja valkuaisvaahto.
Kasta yksitellen puolet kekseistä maustettuun kahviin ja asettele ne vuoan pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Keksin alapuoli siis kastellaan.

Levitä päälle puolet täytteestä ja toista tämä. 
Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia. 
(Minusta kannattaa odottaa seuraavaan päivään.)
Siivilöi pinnalle kaakaojauhe.
Kuvan tiramisu on tehty kulhoon, johon ei ole tarpeen tehdä varsinaisia keksikerroksia: keksit laitetaan sinne tänne, vuoroin massan kanssa. Jos haluat rakenteeltaan selkeän, kakkumaisemman tiramisun, tee se nelikulmaiseen vuokaan, johon laitat kaksi kerrosta, ohjetta seuraten.

Siskon +/-10-vuotiaat lapsetkin pitävät tiramisusta. Meidän saman ikäluokan muksut puolestaan syövät vaahtomassaa, mutta jättävät lautaselle kahvilla maustetut keksiosat.

Kevätaurinko siivilöi valoaan sunnuntaiaamun brunssipöytään. Poistunkin nauttimaan tiramisustani maitokahvin keralla, mmm...

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on tiramisu-mestari - ukkonen! Eipä vain ole pitkään aikaan sitä tehnyt, täytyypä muistutella :). On se misu vaan niiiiiin hyvää!

    VastaaPoista
  2. Tahtoisinpa maistaa sitäkin! Tiedä, vaikka joskus tulisi tilaisuus. :)

    VastaaPoista